Για γονείς….
Ο γονιός συχνά επεμβαίνει για να τροποποιήσει ή ακόμη και να αλλάξει μια συμπεριφορά του παιδιού του την οποία θεωρεί προβληματική. Αυτή η στάση του γονιού είναι τόσο παλιά, όσο και ο άνθρωπος. Μετά τις τελευταίες ανακαλύψεις για τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου, αυτό μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Με απλά λόγια ας βοηθήσουμε το παιδί μας να γίνει αρχηγός του εαυτού του! Η συμπεριφορά του να απορρέει από μια εσωτερική πυξίδα και όχι από εξωτερικές παρεμβάσεις. Για να γίνει αυτό ο γονιός οφείλει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του. Από παρεμβατικός να γίνει εμψυχωτής και μέντορας για το παιδί.
Η σειρά δράσεων που προτείνουμε και αφορά το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον έχει τη βάση της ακριβώς σε αυτό! Ο γονιός ως μέντορας εμπνέει το παιδί να παρατηρήσει, να εξερευνήσει, να αποφασίσει για την αλλαγή στάσης. Αλλαγή στάσης που αφορά την καθημερινότητά του, έχει το βλέμμα στο μέλλον του και το πιο σημαντικό εξασκεί τον εγκέφαλο του παιδιού στην κριτική σκέψη και στο εύρος πεδίου οπτικής. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι εύκολη η διαδικασία. Χρειάζεται δουλειά και συνέπεια αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Μέσα από αυτή την πορεία οι σχέσεις γονέα- παιδιού βγαίνουν ενισχυμένες και η κάθε μέρα πιο δημιουργική!
Ο πρώτος κύκλος της σειράς παιδί και περιβάλλον αφορά τις διατροφικές συνήθειες….
Τρεις τίτλοι, δύο που αφορούν τη σχέση μας με το εξωτερικό περιβάλλον και ένας που σχετίζεται με το δικό μας εσωτερικό περιβάλλον.
-Το περιβάλλον στο πιάτο μας.
-Φαγητό στο καλάθι απορριμμάτων;
-Ό,τι τρώω – Ό,τι νιώθω….. Μια διπλή σχέση!
Το πρώτο βιβλιαράκι είναι δείγμα μιας ευρύτερης προσπάθειας. Ένας οδηγός- ερέθισμα που μπορεί να βοηθήσει το παιδί να γνωρίσει, να κατανοήσει, να αποφασίσει και να δράσει. Μπορεί ακόμη να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση σε όλη την οικογένεια και έμπνευση για μικρές ή μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα.
Μπορούμε να έχουμε ένα παιδί που θα ακολουθεί ή ένα παιδί που θα είναι αρχηγός του εαυτού του!
Μπορούμε, ως γονείς να είμαστε παρεμβατικοί ή οραματικοί!
Η επιλογή είναι δική μας…..

κατέβασε ένα δείγμα…