Μεταμορφώσεις τέχνης… Τα γλυπτά του μουσείου σύγχρονης τέχνης ¨Θεόδωρος Παπαγιάννης¨. Η πρωταρχική ύλη που αποκτά μορφή μέσα από τη προσωπική ματιά και τη δυναμική του καλλιτέχνη. Τα αποκαΐδια του Πολυτεχνείου που μεταμορφώνονται σε φαντάσματα που υπενθυμίζουν, φοβίζουν μα και προφυλάσσουν.  Το στάχυ που μετατρέπεται σε ψωμί ως πρωταρχική έννοια ζωής. Ο λευκός καμβάς μιας τάξης σχολείου όπου ο καθένας μπορεί να την χρωματίσει – μεταβάλλει με το βλέμμα που φτιάχτηκε με το υλικό των δικών του αναμνήσεων.

¨Οι μεταμορφώσεις¨ Ποιητικό έργο του Οβίδιου. Μεταμορφώσεις με πολλά αφηγηματικά προσωπεία, που εκτείνονται σε δεκαπέντε βιβλία ποιητικού λόγου και αντλούν από τις πηγές τις αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής μυθολογίας. Θεϊκές παρεμβάσεις που άλλοτε με τόνο βοηθητικό και άλλοτε με τόνο τιμωρητικό  μεταμορφώνουν τα πρόσωπα.

¨Οβιδιάνα¨… Συνδυασμός και των δύο μεταμορφώσεων το βιβλίο του Αντώνη Μακρυδημήτρη. Όπως αναφέρει ο ίδιος στα Προλογικά το ποιητικό υλικό της Οβιδιάνας αφορά μια διακειμενική συνάντηση ή μάλλον πνευματική και αισθητική άσκηση και μαθητεία  στις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου. Το κείμενο συνδυάζεται ουσιαστικά και δυναμικά με δείγματα της καλλιτεχνικής οπτικής του Θ. Παπαγιάννη δημιουργώντας μια μεταμορφωτική οπτική στο σύνολο.

Το ταξίδι… Το πρώτο art walk μιας ομάδας καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα που ξεκινά από τα Γιάννενα για να καταλήξει στην Άρτα. Η αρχική παράσταση εμπνέεται από το έργο του Οβίδιου μεταμορφώσεις. Ποια μπορεί να είναι η μεταλλακτική επίδραση του ταξιδιού; Πως συντελείται η μεταμόρφωση προσωπικά και συλλογικά; Η τελική παράσταση της ομάδας θα αφήσει να διαφανούν οι αλλαγές που προέκυψαν από τις εμπειρίες του ταξιδιού.

Μπορεί άραγε η συναισθηματική νοημοσύνη να τρυπώσει στις ¨παρενθέσεις¨ όλων αυτών και να δράσει μεταμορφωτικά προβάλλοντας μια νέα οπτική; Μπορεί να αποτελέσει μια αφορμή μεταμόρφωσης;

Το συναίσθημα… Κάθε στιγμή με κάθε ερέθισμα εσωτερικό ή εξωτερικό προκαλείται συναίσθημα που ασυνείδητα ή στην περίπτωση της συναισθηματικής νοημοσύνης συνειδητά, μας ωθεί σε μια αλληλεπίδραση με τον έσω ή έξω κόσμο μας. Το αποτέλεσμα είναι η μεταμόρφωσή μας σε μια νέα εκδοχή μας.

Η συνεχόμενη αυτή μεταμορφωτική εμπειρία, όταν γίνει αντιληπτή μπορεί να φωτίσει διαφορετικά το βίωμα, τους διαλόγους μας με την πραγματικότητά μας. Η συνειδητοποίηση του συναισθήματος και η μεταμόρφωσή του σε λέξεις – έκφραση μπορεί να μας οδηγήσει να γίνουμε ¨ποιητές¨ της δικής μας πραγματικότητας όπως αυτή ταξιδεύει! Στα ¨πάνω¨ και στα ¨κάτω¨ της, στις μικρές μαγικές στιγμές της και στις μεγάλες τελετουργικές αποφάσεις της.

Η έκφραση… από την καθημερινή της εκδοχή ως το σημείο της θεϊκής μορφής της και της καλλιτεχνικής δημιουργίας εφορμάται από το συναίσθημα. Σε αυτή την πρωταρχική αίσθηση συνδέεται η συναισθηματική νοημοσύνη με την τέχνη και τις μεταμορφώσεις. Με αυτήν τη ματιά ίσως τελικά η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να συσχετισθεί με το ταξίδι της μεταμόρφωσης.

 

Μια καλλιτεχνική ομάδα σε πεζοπορία. Ένα μουσείο. Ένα βιβλίο. Μια δράση συναισθηματικής νοημοσύνης. Συνδετική λέξη όλων…

η μεταμόρφωση.

Η μεταμορφωτική δύναμη του συναισθήματος που μας οδηγεί στο ταξίδι.